//]]> //]]> //]]>

Sila masukkan alamat email jika ingin Artikel terkini dihantar terus ke email anda:

qrcode

Sekiranya artikel-artikel di blog ini berguna,Sudi-sudilah share dengan kawan-kawan yang lain,gunakan facebook,twitter atau google plus.
dari

admin blog:

joyiman

teksi
TAXI SERVICE 24 Hours From:
KUALA LUMPUR,AMPANG,
GOMBAK,SELAYANG,RAWANG,
KEPONG,SG BULUH
PETALING JAYA, DAMANSARA
SUBANG JAYA, SHAH ALAM.
TO
KLIA Airport & Outstation
email to :
taxiklia@yahoo.com.my
with big luggages and credit card accept
http://www.taxiklia.net
Home » » Benarkah Uber, Grab tiada insuran?

Benarkah Uber, Grab tiada insuran?Perkhidmatan kereta sapu, Uber dan Grab didakwa tidak menyediakan perlindungan insuran kepada penumpang mereka.

Pengasas Teksi Premium Big Blue, Datuk Shamsubahrin Ismail tidak menolak kemungkinan risiko yang tinggi menanti penumpang yang menggunakan perkhidmatan kereta sapu sekiranya berlaku kemalangan.

“Uber hanya ada insuran persendirian sahaja dan ia tidak sama dengan teksi yang mempunyai insuran perdagangan,” kata Shamsubahrin.

“Keselamatan sudah tentu tidak terjamin. 100% tidak terjamin,” tegas beliau kepada FMT; “Pertama, tidak ada insuran. Kedua, kereta tidak ada permit. Ketiga, pemandu tidak ada permit. Kalau berlaku kemalangan penumpang tidak boleh saman.”

Para pemandu teksi menyuarakan ketidakpuasan hati sejak perkhidmatan membawa penumpang untuk bayaran diperkenalkan oleh Uber dan Grab ke Malaysia. Baru-baru ini, kira-kira 100 pemandu teksi menunjuk perasaan di Bukit Bintang mendesak kerajaan mengharamkan perkhidmatan berasaskan aplikasi itu.

Bagaimanapun, rakyat Malaysia berbelah bahagi dalam isu ini dan bukan sedikit yang menyokong perkhidmatan Uber dan Grab.

“Sebelum ini, Timbalan Menteri Pengangkutan (Datuk Ab Aziz Kaprawi) kata Uber wajib ambil insuran komersial dan kena berdaftar dengan SPAD (Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat) serta perlu ke Puspakom (Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer) untuk mendapatkan permit, dan baru dapat insuran.

“Tetapi Uber tidak mahu ikut,” ujar Shamsubahrin. Menurut beliau, kos untuk insuran perdagangan bagi sebuah kereta memakan belanja RM2000 hingga RM5000 setahun. Pada July tahun lalu, portal Malay Mail Online melaporkan Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar sebagai berkata syarikat insuran boleh menafikan liabiliti sekiranya pemandu Uber atau Grab terbabit dalam kemalangan kerana membawa penumpang tidak termasuk dalam insuran mereka.

“Industri (teksi) tidak bantah Uber tetapi cara perlaksanaan Uber itu salah dan pihak kerajaan kena berani ambil tindakan,” jelas Shamsubahrin.

Bagaimanapun ketika, Grab dalam satu kenyataan berkata pihaknya mempunyai perlindungan kemalangan peribadi (PAI) yang menawarkan insuran percuma tambahan disamping insuran kenderaan dagangan.

Polisi mereka melindungi kematian akibat kemalangan, terputus anggota secara kekal dan kecederaan pada tubuh sekiranya terbabit dalam kemalangan buat pemandu dan penumpang sehingga RM64,200 setiap seorang.
Uber masih belum membalas pertanyaan FMT berhubung isu ini.

  Sumber berita
Aku Dan Teksi © Template Design by joyiman | Publisher : Free Templates for blog| © Best View With Google Chrome