//]]> //]]> //]]>

Sila masukkan alamat email jika ingin Artikel terkini dihantar terus ke email anda:

qrcode

Sekiranya artikel-artikel di blog ini berguna,Sudi-sudilah share dengan kawan-kawan yang lain,gunakan facebook,twitter atau google plus.
dari

admin blog:

joyiman

teksi
TAXI SERVICE 24 Hours From:
KUALA LUMPUR,AMPANG,
GOMBAK,SELAYANG,RAWANG,
KEPONG,SG BULUH
PETALING JAYA, DAMANSARA
SUBANG JAYA, SHAH ALAM.
TO
KLIA Airport & Outstation
email to :
taxiklia@yahoo.com.my
with big luggages and credit card accept
http://www.taxiklia.net
Home » » PENUMPANG MAUT TERCAMPAK DARI KERETA SAPU.

PENUMPANG MAUT TERCAMPAK DARI KERETA SAPU.


Baru-baru ini telah belaku satu kemalangan maut yang melibatkan aktiviti kereta sapu, kemalangan maut itu belaku di Shah Alam Selangor, namun malangnya kemalangan maut tersebut masih tidak mampu memberi kesedaran kepada #SuruhanjayaPengangkutanAwamDarat, #JPJ mahupun #KementerianPengangkutan bertapa beresikonya aktiviti kereta sapu.

Mungkin kerana kemalangan maut tersebut hanya melibatkan seorang wanita warga Indonesia, lalu kemalangan maut tersebut tidak diberi liputan luas dari pihak media khususnya #Radio dan #TV.

Cuba bayangkan jika kemalangan maut tersebut melibatkan ahli keluarga kita, pasti ketika itu kita akan sedar kadar tambang murah yang ditawarkan kereta sapu beraplikasi mahupun tidak beraplikasi adalah satu aktiviti yang beresiko.

Cuba kita bayangkan pula jika kemalangan maut itu melibatkan ahli keluarga #VVIP atau #Menteri, pasti tidak sampai 24 jam Kerajaan khusnya #SPAD akan mengistiharkan kereta sapu beraplikasi mahupun tidak beraplikasi adalah aktiviti Haram dan salah disisi Undang-Undang, pasti ketika itu Kementerian Pengangkutan, SPAD dan JPJ akan sedar aktiviti haram itu bukan sekadar kemajuan teknologi seperti yang difikirkan, sebaliknya aktiviti tersebut adalah satu penyalahangunaan kemajuan teknologi bagi mencari keuntungan dan mencabuli Undang-Undang.

FAKTA :
#Uber dan #Grabcar adalah sebuah aplikasi tempahan pengangkutan yang menyediakan perkhidmatan menghubungkan pengguna dengan prebet sapu dan kereta sapu.

Prebet sapu adalah sebuah aktiviti penyediaan perkhidmatan pengangkutan awam darat yang menggunakan kenderaan yang tidak berpermit dan disahkan selamat oleh #PUSPAKOM, pemandu prebet sapu tidak mempunyai lesen PSV dan tidak berdaftar dengan SPAD.

Kereta sapu adalah sebuah aktiviti penyediaan perkhidmatan pengangkutan awam darat yang menggunakan kenderaan yang tidak berpermit dan tidak disahkan selamat oleh PUSPAKOM, pemandu kereta sapu tidak mempunyai lesen PSV dan tidak berdaftar dengan SPAD.

Tetapi kedua-dua aktiviti yang melanggar undang-undang Negara ini tidak dibenteras oleh SPAD, JPJ dan Kementerian Pengangkutan, sebaliknya ketiga-tiga agensi Kerajaan ini berpendapat masyarakat mengemari aktiviti haram ini, maka itu aktiviti haram ini perlu dibiarkan, tetapi yang peliknya kenapa rokok seludup, dadah, ganja yang juga disukai masyarakat dibenteras.

#KamalPERS1M
#BernamaRadio
#AstroAwani
#Sinar

Sumber berita:

0 Sahabat:

Catat Ulasan

Letakkan komen anda disini.Segala komen adalah dihargai.
Terima Kasih

Aku Dan Teksi © Template Design by joyiman | Publisher : Free Templates for blog| © Best View With Google Chrome