//]]> //]]> //]]>

Sila masukkan alamat email jika ingin Artikel terkini dihantar terus ke email anda:

qrcode

Sekiranya artikel-artikel di blog ini berguna,Sudi-sudilah share dengan kawan-kawan yang lain,gunakan facebook,twitter atau google plus.
dari

admin blog:

joyiman

teksi
TAXI SERVICE 24 Hours From:
KUALA LUMPUR,AMPANG,
GOMBAK,SELAYANG,RAWANG,
KEPONG,SG BULUH
PETALING JAYA, DAMANSARA
SUBANG JAYA, SHAH ALAM.
TO
KLIA Airport & Outstation
email to :
taxiklia@yahoo.com.my
with big luggages and credit card accept
http://www.taxiklia.net
Home » » Pemandu teksi Lembah Klang bakal rugi RM3.2 juta sehari

Pemandu teksi Lembah Klang bakal rugi RM3.2 juta sehariKUALA LUMPUR 11 Jun - Seramai 21,000 pemandu teksi di Lembah Klang akan mengalami kerugian RM3.2 juta sehari jika pembangkang terus berdegil mahu meneruskan demonstrasi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), 9 Julai ini.

Selain kerugian, perhimpunan haram tersebut yang dibuat semata-mata demi kepentingan politik pembangkang turut akan menjejaskan kira-kira 100,000 isi rumah kerana ahli keluarga mereka bergantung sepenuhnya kepada gaji harian pemandu teksi.

Presiden Persatuan Pemandu Teksi Lembah Klang, Datuk Aslah Abdullah melontarkan soalan beranikah pihak terbabit membayar ganti rugi kepada setiap pemandu teksi dan ahli keluarga mereka."Ini perbuatan orang gila. Mereka ini bukannya hendak membantu rakyat sebaliknya nak menyusahkan lagi rakyat. Berapa ramai rakyat tidak boleh cari makan kerana kepentingan politik mereka?

"Kami pemandu teksi sudah cukup terseksa ketika era reformasi, kemudian berlaku lagi pada 2007 (Bersih 1) dan sekarang nak buat lagi? Kerugian 21,000 pemandu teksi nanti siapa nak tanggung? Pembangkang nak tanggung?" katanya kepada Mingguan Malaysia, hari ini.

Kenyataan Aslah turut disokong Timbalan Presiden Pertubuhan Pemandu, Pengusaha Teksi dan Kereta Sewa Malaysia (Petekma), Mohd. Syahrir Abdul Aziz yang kesal dengan sikap pembangkang cuba menjadikan negara ini huru-hara.

Katanya, bukan sehari dua pemandu teksi di Lembah Klang bakal teraniaya disebabkan pembangkang kerana jika demonstrasi tersebut tetap juga diteruskan, sudah pasti pihak berkuasa akan melakukan sekatan jalan raya dan ia bakal menyebabkan kesesakan teruk.

"Kami bukan golongan makan gaji, pendapatan kami ikut hari. Kalau teksi tidak boleh masuk ibu kota, mana kami kami nak cari duit nak bagi anak isteri makan. Anak-anak nak ke sekolah siapa nak bagi belanja? Pembangkang hanya tahu berdemonstrasi tetapi yang susah kami.

"Siapa nak ganti gaji RM150 sehari yang sepatutnya kami dapat kalau 10 jam bekerja? Pembangkang nak bayar? Kalau nak jadi pemerintah, fikir pasal rakyat, fikir pasal perut 100,000 keluarga pemandu teksi ini. Apa yang kita nikmati sekarang sudah cukup baik," katanya.

Sehubungan itu, Mohd. Syahrir mendesak pihak berkuasa mengambil tindakan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kepada semua pemimpin pembangkang yang menjadi dalang kerana demonstrasi itu -um

Bila membaca berita ini,aku terpanggil hendak mengulasnya.
Ini adalah ulasan dari tokey-tokey teksi yang sudah kaya dan duduk di kerusi empuk hasil jerit perih pemandu teksi yang cuba menjadi pengampu kerana demonstrasi bersih akan diadakan.


Pada aku sang pemandu teksi,yang berjuang saban hari dijalan raya, demonstrasi bersih yang akan diadakan banyak memberi manafaat kepada memancu ekonomi pemandu teksi dan keseluruhan pengankutan awam di kuala lumpur ini,bahankan tempiasnya juga kepada peniaga-peniaga sekitarnya.


Bercakap biarlah ada faktanya.


Dengan menghimpunkan hampir 300,000 peserta demonstrasi fikirkan dengan apa mereka datang?
Sudah tentu seluruh penggankutan awam di ibukota akan digunakan,dan siapa yang untung,sudah tentu kerajaan juga.


Kenapa ini tidak difikirkan oleh kerajaan untuk membantu rakyaat dengan membiarkan himpunan bersih secara aman,bukan disambut dengan pancutan air dan gas pemedih mata.


Jika 300,000 peserta demonstrasi akan berada di ibukota,apakah mereka ini tidak lapar atau mereka membawa bekalan makanan dari rumah.?


Fikirkanlah,jika seorang membelanjakan rm5 (semestinya lebih dari rm5) untuk makan dan minum,siapa yang untung?Keseluruhan peniaga makanan sekitar ibu kota juga yang untung.


Fikirkanlah sesudah demonstrasi,apakah mereka ini akan pulang kerumah? Sudah tentu mereka akan berkeliaran dishoping complex dan jika duit lebih mereka juga akan membeli belah,siapa yang untung.


Sepatutnya pihak kerajaan mengalukan mereka datang berhimpun dengan aman,bukan dipolitikan.
Padahnya isu ini dipolitikan dan peserta demonstrasi disambut dengan gas pemedih mata dan pancutan air,perserta sudah tentu akan lari menyelamatkan diri.
Maka akan terjadi kacau bilau malah pancutan air juga akan disembur bukan sahaja kepada perserta malah kepada kedai-kedai yang beroperasi berhampiran tempat  demonstrasi,ini yang berlaku sebagai mana  demonstrasi yang lepas.


Siapa yang rugi?
Kesemuanya akan rugi,tetapi atas tindakan siapa.?

Fikirkanlah...!
Aku menulis melalui pengalaman...
wasalam:joyiman
10 ulasan:

 1. Salam Ahad.

  Pergh! Cayalah Tuan Joy, hamba TerLebih-Lebih Setuju Dengan Pendapat Tuan Joy. Corak Dan Gaya PeMikiran Yang BerNas Lagi Unik.

  Hail To Us Dan SeSiapa Sahaja Yang SePenDapat Dengan Kita.

  Salam SePanjang Abad.

  BalasPadam
 2. Assalamualaikum Yob, caiyok! Yg rugi gomen sebab nanti ramai yg tak ngundi deme nanti, hua... hua huarrr!

  BalasPadam
 3. salam tuan..dulu BERSIH saya naik teksi free...hehe. si pemandu berbesar hati jemput nak hantar percuma =) pengalaman bersama pemandu teksi

  BalasPadam
 4. Pandangan kontras yang bernas dan sangat menarik... terima kasih :)

  BalasPadam
 5. pandangan yg cukup bijaksana... kalau tiada aral, saya dan kawan2 turun jugak nanti..tentu saja kami turut berbelanja di sana nanti..peniaga akan rugi kerana kami berbelanja ???

  BalasPadam
 6. Kalau KL sesak, Kawasan lain kan masih ade ?? aku bawak area damansara pada ari tuh .. alamat on call siap buang2. So, pada pendapat aku ler, driver teksi rugi bukan sebab bersih 3.0 tapi sebab takut nak kuar carik makan. hehe.

  BalasPadam

Letakkan komen anda disini.Segala komen adalah dihargai.
Terima Kasih

Aku Dan Teksi © Template Design by joyiman | Publisher : Free Templates for blog| © Best View With Google Chrome