//]]> //]]> //]]>

Sila masukkan alamat email jika ingin Artikel terkini dihantar terus ke email anda:

qrcode

Sekiranya artikel-artikel di blog ini berguna,Sudi-sudilah share dengan kawan-kawan yang lain,gunakan facebook,twitter atau google plus.
dari

admin blog:

joyiman

teksi
TAXI SERVICE 24 Hours From:
KUALA LUMPUR,AMPANG,
GOMBAK,SELAYANG,RAWANG,
KEPONG,SG BULUH
PETALING JAYA, DAMANSARA
SUBANG JAYA, SHAH ALAM.
TO
KLIA Airport & Outstation
email to :
taxiklia@yahoo.com.my
with big luggages and credit card accept
http://mytaxiklia.blogspot.my

Demo pemandu teksi:Nasihat untuk semua.


Susulan demo pemandu teksi membantah uber dan grapcar, Ramai netizen membantai pemandu teksi, dengan berbagai gelaran.Ditambah dengan netizen upahan untuk menghangatkan suasana.Bacalah artikel dibawah untuk renungan bersama.



Kepada pengguna yang sudah menjadi pelanggan tetap Uber/Grab, jangan terlalu suka, kebanyakan pemandu Uber/Grab yg anda guna sekarag, dulunya juga adalah driver teksi. Jika SPAD digagalkan dari mengawalselia teksi, maka kita semua perlu sanggup "dikawalselia" oleh capitalist yg bakal menguasai industri teksi.

Saya hanya nak ingatkan bahawa AppsSapu dll ini tidak dikawal oleh sebarang peraturan mengenai tambang dll. Tambang yang murah sekarang ini lebih kerana inisiatif mereka utk menyaingi (membunuh) industri teksi. Apabila teksi lumpuh, mereka akan menguasai pasaran.., maka pada waktu itu.., bersedialah dgn kadar tambang baru yg akan mereka kenakan nanti. Jgn nnt menjerit salahkan kerajaan bilamana kad kredit anda dicaj RM500 dari KLCC ke Bangsar (pada waktu puncak).

Rajin2lah membaca bagaimana modus operandi Uber di luar negara. Banyak kes mereka mengenakan caj berpuluh kali ganda pada waktu puncak.

Pilihan di tangan anda,samada ingin menyokong teksi yang sedia ada atau #AppsSapu.(uber dan grapcar)

Jangan fikir pemandu teksi yg anda marah itu akan #menderita dan #menyesal,bahkan mereka sebenarnya akan lebih gembira utk beralih menjadi pemandu AppsSapu kerana kos operasi mereka akan dapat dikurangkan dengan ketara.

Kepada rakan driver Uber/Grab (kebanyakan yg sy kenal bekas teksi juga), jangan seronok sangat "defend" apps kesayangan anda. Selepas teksi lumpuh nanti, majikan anda akan manipulate anda utk keuntungan maksimum mereka.

Tak percaya..??? Tunggu sahajalah masa dan ketikanya. Tiada capitalist yg sanggup berbelanja besar melainkan dgn tujuan utk mengaut keuntungan yg besar juga.. Rajin2lah baca mengenai nasib driver2 Uber di New York dll...

Jika ingin membaca berita teksi dunia, layarilah taxinews.com 

P/s
Artikel admin Copy dari fb rakan Blogger taxidriversmind.blogspot.my.
Seseorang yang berpengalaman luas didalam industri teksi Malaysia. Menjawat, jawatan sebagai setiausaha di koperasi teksi.Lihat  facebook.com

BEBASKAN SEGERA 5 PEMANDU TEKSI

Kenyataan Media pemuda AMANAH.

BEBASKAN SEGERA 5 PEMANDU TEKSI YANG DITAHAN POLIS
Gambar Malaysia kini

Negara dikejutkan dengan tunjuk perasaan oleh pemandu teksi di Kuala Lumpur kerana tidak berpuas hati dengan kegagalan kerajaan menyelesaikan isu perkhidmatan teksi Uber dan Grabcar.

Tunjuk perasaan yang diadakan sendiri oleh pemandu teksi tanpa kehadiran atau anjuran mana-mana parti politik atau ngo menunjukkan kemarahan rakyat terhadap kepincangan pentadbiran kerajaan yang gagal menyelesaikan masalah rakyat.

Tunjuk perasaan ini juga adalah satu isyarat jelas bahawa keperitan hidup rakyat yang dihimpit dengan kos sara hidup dan barang yang tinggi sudah sampai ke kemuncaknya.

Justeru Pemuda AMANAH mendesak pembebasan segera 5 orang pemandu teksi yang ditahan kerana hak dan kebebasan mereka dijamin bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

Penahanan mereka tidak menyelesaikan isu pokok yang menghantui rakyat hari ini. Usah bertindak zalim terhadap rakyat. Kezaliman ini harus dihentikan.

Seharusnya, satu penyelesaian yang efisyen dan drastik perlu diambil kerajaan bagi menyelesaikan isu ini kerana pemandu teksi perlu menanggung kos yang tinggi setiap hari dan pendapatan mereka terjejas teruk akibat isu ini.

Pemuda AMANAH bersedia menawarkan perkhidmatan guaman kepada mereka yang ditahan. Kami juga berharap agar keluarga mereka diberikan kesabaran dan kekuatan dalam berhadapan rejim yang zalim ini.

FAIZ FADZIL Timbalan Ketua Pemuda AMANAH Nasional / Pengarah Biro Pengguna & Pekerja

30 Mac 2016

Perkhidmatan Uber, Grabcar akan didaftarkan.



Kementerian Pengangkutan akan memastikan perkhidmatan teksi alternatif seperti Uber dan Grabcar didaftarkan di bawah Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) secepat mungkin.



Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata SPAD telah diminta untuk mempercepatkan proses pendaftaran pemandu yang terlibat dengan perkhidmatan itu bagi mengelak berlaku syak wasangka dalam kalangan pemandu teksi.

"SPAD dan kementerian memang bersetuju kita perlu daftarkan pemandu Uber dan Grabcar serta lesenkan mereka untuk pastikan pemandu teksi tak rasa diabaikan," katanya kepada Bernama

P/s
Apa yang pemandu teksi mahukan,uber dan grapcar harus mengunakan teksi sebagai kenderaannya bukan kereta persendirian seperti sekarang.

Kenyataan menteri masih tidak memahami apa yang pemandu teksi mahukan.Dengan lambakan teksi sekarang dan ditambah dengan kereta persendirian yang akan diluluskan akan menambah beban kepada pemandu teksi sedia ada.

Pihak syarikat teksi juga masih membisu dalam hal ini demi menjaga kepentingan peribadi.

Pada admin, pemandu teksi sentiasa dipolitikkan oleh mereka yang berkepentingan,marilah kita pemandu teksi berpolitik pula dengan menukar kera  jaan yang tidak memperdulikan kita, dengan kerajaan yang memahami permasalahan teksi.

Perhimpunan membantah uber dan Grabcar

Perhimpunan pemandu teksi untuk membantah tindakan kerajaan terhadap perkhidmatan uber dan grapcar.




Cekal datang walaupun bertongkat, demi industri teksi negara.


Polis sebelum itu memberi kata dua kepada pemandu teksi berkenaan supaya bersurai sebelum jam 12 tengah hari dan bertindak menangkap mereka selepas tempoh itu berakhir.

Demonstrasi bermula pada jam 10 pagi, dengan pemandu teksi berhimpun di sepanjang Jalan Bukit Bintang, berhampiran dengan Pavillion Mall.

Polis trafik kemudiannya bertindak balas dengan menyekat jalan-jalan di sekitar kawasan itu untuk menghalang lebih banyak teksi daripada memasuki kawasan tunjuk perasaan.

Polis turut mengerahkan kira-kira 30 anggota di kawasan berkenaan. Dua Black Maria dan dua trak tunda juga berada di kawasan itu.

sumber gambar:whatapp grop

RASUAH TEKSI SAPU DI KLIA, KLIA2

RASUAH TEKSI SAPU DI KLIA, KLIA2: SEMBILAN TERMASUK ENAM ANGGOTA AGENSI KUAT KUASA DIREMAN

LIMA pembantu penguat kuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan seorang anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam, direman selama enam hari mulai hari ini.

Mahkamah Majistret Shah Alam membenarkan permohonan menahan reman ke atas kesemua enam penjawat awam itu.

Mereka ditahan oleh SPRM Selangor bagi membantu siasatan kes meminta dan menerima suapan daripada pemandu teksi dan kereta sapu yang mengambil penumpang tanpa kebenaran kuasa yang sah di KLIA dan KLIA2.

Kesemua mereka disiasat di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

SPRM turut mendapat kebenaran mahkamah menahan reman tiga pemandu teksi, juga selama enam hari, kerana menawar dan memberi rasuah kepada anggota penguat kuasa. Ketiga-tiga pemandu teksi terbabit disiasat mengikut Seksyen 16(a) Akta SPRM 2009.

Perintah tahanan reman ke atas kesemua sembilan suspek dikeluarkan oleh Majistret Khairul Nizam Abu Bakar.

Kesemua suspek yang ditahan semalam, berumur dalam lingkungan 20-an hingga 60-an, dibawa ke Kompleks Mahkamah Shah Alam pada pukul 9 pagi tadi.

SPRM menjalankan siasatan susulan maklumat bahawa pemandu-pemandu teksi yang sah tertekan dengan kehadiran teksi sapu yang tidak mempunyai permit mengambil penumpang di kawasan KLIA dan KLIA2.

Hasil siasatan awal menunjukkan sindiket berkenaan telah membuat bayaran mingguan kepada pegawai penguat kuasa sekitar RM600 hingga RM720, melibatkan lima hingga enam pengusaha teksi.

SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA PUTRAJAYA

23 MAC 2016

Ratusan pemandu teksi lancar demostrasi

Pemandu teksi mengambil bahagian dalam perhimpunan bantahan bagi mendesak kerajaan mengharamkan perkhidmatan teksi menggunakan aplikasi mudah alih, telah memberhentikan teksi-teksi mereka di jalan utama di Jakarta, Indonesia kelmarin. – Reuters


JAKARTA, 22 Mac – Lalu lintas di sekitar Jakarta mengalami kesesakan luar biasa apabila ratusan pemandu teksi hari ini melancarkan demostrasi, mendesak kerajaan mengharamkan perkhidmatan teksi menggunakan aplikasi mudah alih.

Ratusan teksi berhenti dan membuat armada menguasai lorong cepat di Jalan Sudirman arah Semanggi dan berhimpun di Jalan Medan Merdeka.

Menurut laporan siaran berita televisyen tempatan, para pemandu teksi itu turut berkonvoi ke pejabat Kementerian Komunikasi dan Informasi, Kementerian Perhubungan, Istana Presiden dan bangunan Parlimen untuk membuat bantahan.

Ratusan pemandu teksi berdemonstrasi di depan Parlimen dan pintu gerbang Parlimen itu turut dipenuhi sepanduk yang tertera pelbagai tuntutan, seperti “Kami Minta Keadilan, Uber dan Grabcar Dibubarkan” serta “Stop Illegal Transportation”.

Pemandu teksi terbabit menuntut supaya kerajaan menutup perkhidmatan teksi yang menggunakan aplikasi mudah alih seperti Grab Taxi dan Uber yang didakwa telah menjejaskan pendapatan pemandu teksi konvensional.

Bagaimanapun, demonstrasi itu kemudiannya menjadi ganas apabila para peserta tidak berpuas hati dan menyerang serta merosakkan teksi yang membawa penumpang.

Menurut laporan media portal, beberapa teksi yang tidak menyertai demonstrasi itu diserang dan para penumpang juga diarah keluar dari teksi manakala di beberapa kawasan, pemandu teksi bertindak melampau dengan menahan bas dan meminta semua penumpang turun dari pengangkutan awam itu.

Mereka juga membakar tayar di tengah jalan dan mengganggu lalu lintas di sekitar Jalan Semanggi.

Pasukan khas polis dilaporkan mulai mengawal kesemua kawasan dan laluan utama dan meminta para pemandu kenderaan awam menggunakan laluan alternatif.

Sementara itu, Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla ketika mengulas tindakan itu dipetik oleh media portal sebagai berkata, walaupun para pemandu teksi mempunyai hak untuk membuat bantahan, namun mereka perlu sedar, perkhidmatan menggunakan aplikasi mudah alih bukanlah sesuatu yang harus dimusuhi.

Katanya, dalam era ledakan maklumat dan globalisasi ini, penggunaan aplikasi mudah alih adalah bukti bahawa teknologi sudah berkembang dan sesiapa yang tidak berubah akan ketinggalan. – Bernama

Panduan Letak Nombor Telefon WARIS


Hp samsung


Panduan Untuk Letakkan Nombor Telefon WARIS Bila Berlaku Kemalangan!

 Selalunya bila berlakunya kemalangan, sukar bagi orang yang ingin membantu untuk menghubungi waris terdekat kerana phone LOCK. Yalah, macam mana mereka nak buka dan lihat senarai nombor telefon jika telefon tak boleh UNLOCK.

Panduan untuk letakkan nombor telefon WARIS bila berlaku kemalangan – Dibawah ini saya kongsikan cara untuk meletakkan nombor telefon waris di screen bila phone anda LOCK. Jadi ia memudahkan orang yang ingin membantu terus DAIL nombor tersebut.

Anda boleh buat berdasarkan jenis telefon sebagaimana dibawah:

LENOVO 1.
Setting 2. Security 3. Owner info.. Masukkan no telefon emergency

SAMSUNG 1.
Setting 2. Device 3. Lock screen 4.Owner infomation… Masukkan no telefon emergency

ASUS 1.
Setting 2. Lock Scren 3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency

XIOMI 1.
Setting 2. Lock Screen 3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency Once the screen lock.. No phone emergency tu will appear there.

IPHONE (APPLE)
To set, launch “Health” app & create Medical ID. To access the info once Medical ID created: 1. Slide 2. Emegency 3. Medical id… Your emergency contact details will appear.

Anda boleh cuba buat langkah-langkah diatas. Insya Allah ada kebaikannya.


LIKE & SHARE jika info ini bermanfaat!

Copy whatapp grop.
Aku Dan Teksi © Template Design by joyiman | Publisher : Free Templates for blog| © Best View With Google Chrome