//]]> //]]> //]]>

Sila masukkan alamat email jika ingin Artikel terkini dihantar terus ke email anda:

qrcode

Sekiranya artikel-artikel di blog ini berguna,Sudi-sudilah share dengan kawan-kawan yang lain,gunakan facebook,twitter atau google plus.
dari

admin blog:

joyiman

teksi
TAXI SERVICE 24 Hours From:
KUALA LUMPUR,AMPANG,
GOMBAK,SELAYANG,RAWANG,
KEPONG,SG BULUH
PETALING JAYA, DAMANSARA
SUBANG JAYA, SHAH ALAM.
TO
KLIA Airport & Outstation
email to :
taxiklia@yahoo.com.my
with big luggages and credit card accept
http://mytaxiklia.blogspot.my
Home » Mala'un dalam masyarakat Melayu

Mala'un dalam masyarakat Melayu


POKOK SENA, 23 Mac (TakBernama) - Adakah benar sesetengah mala'un dalam masyarakat Melayu itu tak kesah langsung tentang kesusahan dan kerugian orang lain? Dalam masyarakat Melayu kita, yang mana dahulunya diakui mempunyai sifat lemah-lembut dan berbudi-pekerti, sekarang ini ramai yang dah berubah macam lanun di daratan dan sudah banyak yang berperangai macam cacing kerawit?



Beberapa insiden telah berlaku dalam setahun kebelakangan ini yang telah memberikan "gambaran yang sebenar" tentang perangai tamak-haloba sesetengah orang Melayu. Awal tahun lepas, begitu ramai anak ntah sapa-sapa telah menyertai satu skim piramid yang dinamakan Hyprobulksms (atau nama timangannya - Hyprakbullshit), dan dalam usaha seorang lanun bernama Hairul Nizam Hashim untuk mengaut keuntungan macam pundek (oh, bersama dua beradik Mohd Fareez Zainal dan Mohd Faizal Zainal), dia telah mencanang dan mengabui ramai anak Melayu untuk join perniagaan laghanya. Berpuluh ribu anak Melayu telah bersedekah duit free naik ke atas piramid yang dibinanya, yang mana akhirnya, pejabat Hyprakbullshit diserbu oleh pihak KPDNKK pada Sept 2010, dan mereka mendapati syarikat tersebut tidak mempunyai lesen AJL yang sah, dan sebenarnya mengamalkan kerja firaun... well, macam firaun. Ada beberapa ketul anak firaun yang berjaya mengaut keuntungan berpuluh ribu hengget, tetapi yang jauh lebih ramai lagi, dapat minus zero. Akhirnya, begitu ramai orang Melayu kecundang masuk longkang yang ada taik, dan masing-masing tidak dapat keuntungan yang dijanjikan. Hyprakbullshit tu adalah skim piramid dol? Keuntungan wadefak?

Walaupun telah dicap sebagai penipu dan penyamun, Hairul Nizam dan dua lanun lagi itu masih tidak berputus-asa, dan awal tahun ini, telah melancarkan satu lagi skim piramid, kali ini dengan ada lesen AJL (yang pasti KPDNKK dah kena kelentong buta-buta la tu), dan daripada plan pemasaran terbaru mereka - nampak gayanya sama aje - skim piramid jugak. Tukar nama udah. Sekarang bukan lagi Hyprakbullshit, tapi Hyproblast (atau nama timangan baharunya - Hyprakbahalol). Entah macamana KPDNKK boleh luluskan pulak kali ini, selepas 3 lanun tak sedar diri itu mengaut jutaan ringgit daripada skim piramid terdahulu, tanpa masuk jail pulak tu, hanya pihak KPDNKK yang boleh jawab. Sementara itu, ahli-ahli Hyprakbullshit yang dah bungkus tu, ramai yang dah menangis, ramai yang dah mengamuk, dan ada yang nak menyaman HyperNet Resources, supaya mengembalikan wang mereka yang masih sangkut sebelum ini. Itulah orang Melayu - yang lanun terus-menerus jadi lanun, tanpa rasa bersalah, dan tak kesah langsung dengan ramainya orang Melayu lain yang dia dah kencing. Tapi, yang menakjubkan, ramai jugak anak-anak angkat lanun yang dah pernah kena kencing dulu masih tak serik-serik jugak lagik, dan ada yang masih nak join Hyproblast ini pulak. Al-mangkok terhayon macam tulur unta padang pasir.

Pada tahun 2010 juga, terdapat kes Login Facebook Get RM100 atau Infinity Downline, ciptaan orang Yahudi Amerika yang diimport ke Malaysia oleh Morgan dan Celya Tay alkafirun suami-isteri, tetapi ditujukan kepada anak-anak Melayu dungu dan bahalol yang masing-masing ada akaun facebook. Jadi, masing-masing bebudak Melayu tu semua sebok la nak mengemis RM100 duit orang lain tanpa segan-silu, sedangkan menatangnya adalah skim piramid yang dah jelas nak mampos. Tarak sekolah betul anak-anak Melayunya pun sekor-sekor. Jadi mainan orang alkafirun sewenang-wenangnya, dan itu pun dia orang tak perasan.

Dalam bulan ini pulak, terdapat satu kes yang baharu sahaja terbongkang. Pada 1 Mac 2001, Aididleaks telah memberikan pencerahan tentang skim piramid mangkok-hayon yang baharu sahaja dilancarkan oleh Melayu fasik@munafiq, yang dinamakan sebagai Profitnetwork.biz, RM200 satu kepala, bila join dapat cermin-mata kartun harga RM5 - bongok takleh diajar langsung anak-anak sakai PNG yang join skim piramid yang ini. Pada 17 Mac 2011, pejabat syarikat tersebut telah diserbu oleh pihak berkuasa dan barang-barang kat ofis serta server syarikat abis semua kena sita. Ntah ada kaitan dengan Aididleaks ntah tidak (tapi, "ada aku kesah?", kata pengarang Aididleaks). Sementara itu, ahli-ahli Profitnetwork.biz yang masing-masing dikategorikan sebagai "pelebur" yang rata-ratanya adalah anak Melayu yang tarak sekolah, sekarang ini masing-masing merayu kepada pihak syarikat penganjur untuk memulangkan modal seciput yang telah mereka leburkan beberapa minggu lepas. Ini macam kes anak-anak angkat penyamun mengomplen bahawa bapak penyamun tak bertimbang-rasa dan perangai macam cibai. Dan kini, sudah ada yang mengeluarkan kata-kata sayu tetapi sumbang, di forum carigold dengan bunyinya, "kat akhirat nanti aku akan tuntut TT". Adik, ko tu buat skim piramid adik. Engkau dan bapak angkat ko yang lanun tu semua akan sama-sama masuk neraka adik oi (kalau ko teruskan kerja fasik dan munafiq korang tu, dan masih jugak tak tobat sampai ke penghujung hayat, tapi itu Allah sahaja yang tahu).

Artikel ini telah di MLMkan dari:
http://aididmuaddib.blogspot.com

wasalam:joyiman
Aku Dan Teksi © Template Design by joyiman | Publisher : Free Templates for blog| © Best View With Google Chrome